Festivals & evenementen

De Goan kalender is gevuld met allerlei festivals en evenementen, zowel van hindoeïstische als Christelijke oorsprong. Hieronder vindt u een aantal van onze favorieten, we hopen dat u tijdens uw vakantie een van deze indrukwekkende festivals of evenementen kunt meemaken.

Januari

Shantadurga

Shantadurga is een hindoe-festival waar een massief zilveren standbeeld van de godin Shantadurga wordt gedragen door het dorp Fatorpa te Cuncolim. Het is een levendig vijfdaags evenement waar een kermis en marktkramen zijn opgezet om de gelegenheid te vieren.

Republic Day

Op 26 januari wordt de “Dag van de Republiek” gevierd. Op deze dag viert men het feit dat Goa onderdeel werd van India en tijdens deze dag vindt u patriottisch vertoon op auto’s, huizen en gebouwen. Grape Escapade | Wine Festival Het Grape Escapade festival wordt georganiseerd sinds 2005. Het festival in Panjim heeft wijnen, haute cuisine en entertainment. Het druiven stampen, een traditie op dit festival, is een bron van veel vreugde en plezier voor de bezoekers en is een intrinsiek onderdeel van het festival.

Februari | Maart

Holi

Het Holi Festival, ook wel het “Festival of Colours” is een van de meest gevierde festivals in India en is de eerste in de hindoeïstische kalender. Het markeren van de komst van de lente, herdenkt de vruchtbaarheid en een goede oogst met het gooien van kleurrijke verf en water. De tempels in het zuiden van Goa vieren het Holi festival met het meeste enthousiasme.

Shivratri

Dit hindoe-festival viert de verjaardag van Shiva’s schepping dans en trouwdag. De vieringen worden gehouden over heel Goa.

Carnival

De hoofdstad Panjim komt tot leven tijdens het driedaagse Goan Carnival, met inbegrip van kleurrijke optochten van praalwagens, live bands en dans geïnspireerd op de Braziliaanse Mardi Gras. Hoewel niet zo authentiek als in het verleden, is dit carnival perfect voor enthousiaste feestgangers die de hele nacht kunnen dansen.

Maart

Shigmo

Een van de meest kleurrijke festivals in Goa. Het Shigmo wordt gevierd door de Hindoe meerderheid met vrolijke feesten en uitgebreide parades. Aan de vooravond van Shigmo, een feest van kleur en rijk cultureel erfgoed, ontvouwt over de lengte en breedte van Goa. Ook bekend als Shigmotsav, omvat het festival een periode van twee weken, met verschillende dagen uitgetrokken voor vieringen in diverse gebieden.

Pasen

De diensten worden gehouden in kerken over de hele staat, met de grootste diensten in Oud Goa.

Oktober | November

Diwali

Het hindoe-festival van het licht is een vijfdaags evenement waar men de overwinning van het goede over het kwade viert. Het festival is voorzien van de verlichting van lampen, opknoping van papieren lantaarns en het geven en ontvangen van snoep.

November | December

International Film Festival

Indiaas equivalent van het Filmfestival van Cannes. Dit evenement verwelkomt filmmakers en acteurs van over de hele wereld in de hoofdstad Panaji. Het festival wordt momenteel gehouden in het Maquinez Paleis in de hoofdstad.

Feast of St. Francis Xavier

Op 3 december wordt het grootste christelijke festival van Goa gevierd, het feest van Sint-Franciscus Xazverius of beter lokaal bekend als het Goinchea Saibache Fest (heer van het Goa festival). Duizenden mensen van over de hele wereld bezoeken massaal de ochtend dienst in Oud Goa. Gehouden op de verjaardag van zijn dood, viert dit festival het leven van de heilige die het christendom naar Goa bracht.

Kerstmis

Kerst in Goa is een magische tijd en wordt gevierd door zowel hindoes als christenen. De dag wordt herdacht met feesten, vuurwerk en vele festiviteiten over de hele staat.

December

Sunburn Music Festival

Een driedaags elektronisch dance festival wordt gehouden op het strand van feestbestemming Vagator. Het Sunburn Music Festival wordt beschouwd als Azië’s grootste muziekfestival. Een samensmelting van muziek, entertainment, eten en winkelen. In 2009 werd het festival door de CNN als 9e op de lijst van beste festivals ter wereld geplaatst.

republic-day holi diwali sunbun-musica-festival